Toit on alati olnud kunsti oluline subjekt ja komponent. Ülevaade toidukunstist jääb aga mõneks teiseks korraks (ja loodetavasti ka mõnele teisele kirjutajale). Kavatsesin alustada enda toiduteekonna algusest, aga mõistsin kiiresti, kui rumal mõte see on. Korralik kõhutäis on ju õhu ja vee kõrval üks kolmest elus püsimise baasvajadusest. Sama hästi võiksin rääkida oma hingamise teekonna algusest (Või hingamise esteetikast? Oh, mis tekst see oleks! Nina- või suuhingamine, ühe või kahe sõõrmega hingamine, lõhnad, vilinad, kohinad – oleks, millest kirjutada…). Aga kui ligipääs õhule on ühel või teisel moel olemas kõikidel elusolenditel, ei saa paraku sama öelda toidu kohta. Jah, maailmas on toitu lademetes, kuid mitte kõigi kõhud ei ole täidetud. Masendavates numbrites väljendatuna tekitab inimkond kollektiivselt igal aastal ligi 900 miljonit tonni toidujäätmeid. See, et valdav enamus sellest tekib arenenud riikides ning eelkõige kodudes, ei ole haritud ja teadlikele kunstiinimestele muidugi uus info. Otsustasin paari kunstiinimesega toidu, elu ja kunsti teemal vestelda.
„Kunstnikud on ju ka tavalised inimesed.“
Minu (ja ma usun, et paljude teiste) tarbimiskäitumise ulatusliku reformi põhjustas eelkõige just aeglane, aga järjepidev teadlikkuse suurenemine. Mitu õhtusööki võitlevate veganitega on vaja selleks, et sulle midagi lõpuks külge jääks? Aga taimetoitlaseks võib saada ka üleöö. Näiteks Dénes Farkas kaotas Jevgeni Zolotkole kord lauajalkas ning pidi sõlmitud kihlveo pärast kaks kuud veganina elama. Sellest on nüüd möödas kaks ja pool aastat, aga ta ei ole siiani loomse toidu juurde tagasi pöördunud. „Mulle väga maitseb liha ja arvasin, et ma ei suuda ära oodata, millal need kaks kuud läbi saavad, aga läks teisiti,“ ütleb ta. Dénes hakkas taimede peale teisiti mõtlema juba siis, kui pildistas seemnepankasid. „Väga eriline oli Liibanonis käimise kogemus, mis õpetas, et ainult taimedest tehtud toit võib olla väga-väga maitsev. Miskipärast arvatakse, et taimetoit ei ole hea.“ Kui ma temalt küsisin, kas tundub, et kunstnikud on kuidagi keskmisest teadlikumad tarbijad ja toitujad, ütleb ta: „Ei, kunstnikud on ju ka tavalised inimesed.“