John Smith. Marko und Kaido. Eesti paviljon 50. Veneetsia biennaalil

2003. aastal 50. Veneetsia biennaalil esindas Eestit kunstnikeduo John Smith (Kaido Ole ja Marko Mäetamm). Näituse kuraator oli Anders Härm ja see toimus Palazzo Malipieros.

Ole ja Mäetamm olid karakterit John Smith kasutanud juba oma varasematel näitustel. Veneetsias jutustasid kunstnikud loo, kus Saksa immigrant John sõidab Eesti väikelinna Raplasse uurima „tavalisi inimesi“. John Smith avastab sealt kaks poissi, Marko ja Kaido, kelle igavat ja tavalist elu ta 40 aasta jooksul jälgib. Lõpuks aga hakkab ka Marko ja Kaido majas midagi huvitavat juhtuma. Nimelt ehitavad nad kosmoselaeva, et põgeneda oma unistuste suunas.

Autobiograafiat ja väljamõeldist omavahel segav lugu jutustab näiliselt primitiivses keeles Ida-Euroopa identiteedist ja provintsi suhetest keskusega. Marko ja Kaido soov põgeneda tähtede poole on irooniline vaade väikerahva unistusele saavutada rahvusvaheline tuntus.

Näitusetiim
Kunstnik: John Smith (Marko Mäetamm ja Kaido Ole)
Kuraator: Anders Härm
Komissar: Sirje Helme (KKEK)

Projekti valiti välja avalikul konkursi. Komisjoni liikmed olid Sirje Helme, Eha Komissarov, Tiiu Talvistu, Jaan Toomik, Andres Kurg, Jaan Elken ja Hanno Soans.

EAS Logo
Toeta meid