Kris Lemsalu. Birth V - Hi and Bye. Eesti paviljon 58. Veneetsia biennaalil, 2019. Foto: Kent Märjamaa.

58. Veneetsia biennaalil esindas Eestit Kris Lemsalu näitusega „Birth V – Hi and Bye”. Näitus asus Giudecca saarel (Giudecca 211, 30133) ning oli avatud 11. mai – 24. november 2019.

„Sügaval ürgses mudas moodustus kogemata üks elukas,“ kirjutab näituse üks kaasamõtlejatest, Andrew Berardini, „See ei pruukinud olla esimene elukraksatus süvaookeanis, kuid sellest esmasest loovusalgest voolas välja kogu meile teadaolev elu. Sest elu algab tihti kusagil niiskes ja soojas, lämmatavas ja venivas. Kõigi meie sees on karjuvalt kuum sünnisegadus: alates sügelevast ihast kuni libeda suguühteni.

Me oleme siin kunstnik Kris Lemsalu skulptuuride ja teoste pärast, mille ta on teinud Eesti paviljoni jaoks Veneetsia biennaalil. Sünd, elu ja surm põimuvad tema nägemuses üheks võimsaks monumendiks, kust võrsuvad värviküllased portselanvulvad, milleni küünitavad sada avali kätepaari. On loomulik, et Krisi tootem ilmub meile Veneetsias – kohas, kus elu takerdub vulisevatesse kanalitesse ja kus vesi, mis tegi selle linna võimalikuks, neelab selle kord ühe sõõmuga koos kõigi kirikute ja sildadega. Mitte mullast, vaid veest oled sa võetud ja veeks pead sa saama. Esimene elusolend ujus veest välja, viimane hüppab sinna pea ees sisse.“

Kris Lemsalu on sündinud 1985. aastal Tallinnas ning elab ja töötab Viinis ja Tallinnas. Ta loob erinevaid meediumeid ja ootamatuid materjale kombineerivaid skulptuure, installatsioone ja performance’eid. Viimasel ajal on Kris Lemsalu osalenud näitustel Londonis Goldsmiths CCAs (2018), Secessionis Viinis (2018), Performa 17 biennaalil New Yorgis (2017), DRAFi performance’ite õhtul Londonis (2017), Bunshitu galeriis Tokyos (2015), Ferdinand Bauman galeriis Prahas (2015). Lemsalu esindavad galeriid Temnikova & Kasela Tallinnas ja Koppe Astner Glasgow’s. Kris Lemsalu loomingut on tunnustatud 2018. aasta riikliku kultuuripreemiaga ja presidendi noore kultuuritegelase preemiaga.

Lemsalu kutsus näitusega töötama rahvusvahelise seltskonna kirjutajaid, kunstnikke ja kuraatoreid, nende seas Andrew Berardini, Tamara Luuk, Irene Campolmi ja Sarah Lucas. Andrew Berardini (1982, elab Los Angeleses) on kuraator ja kunstikriitik, kes kirjutab peamistele rahvusvahelistele kunstiväljaannetele ning on lõpetamas raamatut sellest, kuidas olla ebaprofessionaalne kunstnik. Tamara Luuk (1952, elab Tallinnas) on Tallinna Kunstihoone kaasaegse kunsti kuraator ja Kris Lemsalu kauaaegne kaasamõtleja, kes 2016. aastal kureeris Lemsalu ja Tiit Pääsukese ühisnäituse „Kaunitar ja koletis“. Irene Campolmi (1987, elab Kopenhaagenis) on Itaalia päritolu kuraator, kelle peamine huvi on performatiivne kunst, mis tegeleb postkoloniaalsete, queer- ja feministlike teooriatega. Sarah Lucas (1962, elab Londonis) on tuntud Briti kunstnik, kes esindas Suurbritanniat 2015. aastal Veneetsia biennaalil, ning ühtlasi Kris Lemsalu mentor.

New Yorgi kunstnik Kyp Malone (1973) on loonud näitusele spetsiaalse heliinstallatsiooni, kus on kasutatud Veneetsia helisid ning mis saadab näitust kuni novembrini.

TIIM
Kunstnik Kris Lemsalu
Komissar Maria Arusoo (KKEK)
Kaasamõtlejad Andrew Berardini, Tamara Luuk, Irene Campolmi ja Sarah Lucas
Heliinstallatsioon Kyp Malone
Graafiline disainer Aadam Kaarma
Kommunikatsioonijuht Kaarin Kivirähk (KKEK)
Produktsioonijuhid Sten Ojavee (KKEK), Evelyn Raudsepp
Tehniline teostus Tõnu Narro, Mihkel Lember, Mark Clive Couzens, Tarvo Porroson
Valguskujundaja Revo Koplus
Performance Carola Caggiano, Michael Kleine, Roman Lemberg, Michiko Takahashi
Produktsiooni assistendid Mia Tamme, Kristina Oras, Aleksandra Kiskonen, Geoffrey Badel, Chloé Viton, Anastassia Langinen, Helena Grethel Kask

Näitusega kaasnes kataloog koostöös kirjastusega Mousse Publishing, kuhu on tekstid kirjutanud Andrew Berardini ja Tamara Luuk.

EAS Logo
Toeta meid